Kuchnia

Kuchnia grecka należy do jednych z najsmaczniejszych na świecie. Zachwyca zapachami, świeżością produktów i połączeniami smaków. Już od czasów starożytnych stanowiła ona skarb dla Greków i miała wielkie znaczenie dla ich kultury. Dawniej tylko zamożni mieszkańcy mogli w pełni raczyć się jej zaletami. Obecnie stanowi radość nie tylko dla samych Greków, ale i ogromnej rzeszy turystów, którzy zachwycają się jej atutami.

Łyk historii, czyli jak wyglądała kuchnia grecka niegdyś

Choć nie ma zbyt wielu danych na temat sztuki kulinarnej u starożytnych Greków to jednak wiadomo, iż najwięcej spożywało się tu ryb, które z niezwykłą starannością przechowywano, przygotowywano i podawano. Podobnie było z owocami morza. Przyprawy sprowadzano z Dalekiego Wschodu, a mięso pojawiało się na stołach raczej rzadko.

Ryby zazwyczaj smażono na oliwie, polewano sosami czy posypywano serami. Gotowano je także w osolonej wodzie lub konserwowano w soli. Następnie zaś przewożono do rejonów, które nie obfitowały w tego rodzaju przysmaki. O czym warto wspomnieć to fakt, że starożytni Grecy uwielbiali celebrację przy stole, picie wina i ucztowanie. Słynęli oni z przyjacielskiej natury, gościnności i życzliwości, co można obserwować po dziś dzień.

Smakołyki regionalnej greckiej kuchni Chalkidiki

Kuchnia Chalkidiki to niejako połączenie kuchni greckiej oraz kuchni macedońskiej. Będąc na wakacjach w tej części kraju warto przede wszystkim skosztować ciasta z farszem mięsnym lub grzybowym, czyli burek. Czasem pod tą nazwą kryje się także gruby plaster pieczony w cieście. Pyszna jest również niewątpliwie sałatka szopska, pstrągi podawane z pomidorami i pietruszką, czy skordalia me psari kapnisto, czyli przystawka z wędzonej ryby z sosem orzechowo-czosnkowym oraz zielonymi oliwkami. To oczywiście dopiero początek pyszności czekających w tej części Grecji.

Kuchnia grecka kryje w sobie mnóstwo perełek i smaków, które cenione są na całym świecie. Niewątpliwie wybranie się tu an wakacje otwiera drogę do podniebnych rozkoszy. Warto więc nie tylko dać się ponieść pięknu tego miejsca, ale i niezwykłym smakom, które na długo pozostaną w pamięci.